Menu

Het schooljaar is weer begonnen en daar gaat je kind: voor het eerst naar de brugklas. Een heleboel veranderingen komen op je brugpiepertje en jullie als ouders af: een veel grotere school, vaak moet er verder gefietst worden, niet altijd zit je kind met vriendjes of vriendinnetjes in de klas en last but not least de puberteit begint… Hoe begeleid je je kind in deze nieuwe fase?

1. MAAK GEBRUIK VAN DE CONTACTMOMENTEN MET SCHOOL

Een grotere school betekent ook veel meer anonimiteit dan de kleinschalige basisschool. Was er op de basisschool veel contact met juffen, meesters en andere ouders, op de middelbare school krijg je veel minder informatie. Van de leerling wordt veel meer zelfredzaamheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verwacht. Maar de realiteit is dat kinderen dat nog moeten leren. Dus een brief die ze moeten afgeven aan hun ouders blijft vaak wekenlang in de rugtas zitten. Ga naar ouderavonden, 10-minutengesprekken, rapportbesprekingen en neem zo nodig contact op met de mentor.

2. NEEM DE TIJD

Kinderen in de puberteit gaan wat terughoudender om met informatie die ze willen delen. Dus sta niet raar te kijken als je de informatie uit ze moet trekken. Dat is per kind verschillend; de een praat honderduit de ander zwijgt als het graf. Het helpt vaak om de tijd voor ze te blijven nemen met een kopje thee of tijdens het eten. En… de meeste informatie krijg je vaak doordat ze met elkaar praten; broers en zussen of als ze vrienden of vriendinnen mee naar huis nemen.

3. GEEF BEGELEIDING: ZELF OF BIJ EEN PROFESSIONAL

Kinderen in de puberteit lijken heel zelfstandig, maar hebben vaak nog veel hulp en steun nodig. Het helpt als een van de ouders in ieder geval een paar middagen per week thuis is om kinderen op te vangen en zo nodig te helpen met huiswerk. Na het avondeten en na een lange werk- en schooldag is iedereen in het gezin vaak te moe om nog uitgebreid huiswerk te moeten doen. Dit levert vaak veel stress en/of strijd op. Een goed alternatief is huiswerkbegeleiding; daar kunnen ze hun verhaal kwijt, maken huiswerk met andere kinderen en als het af is, kunnen ze opgelucht naar huis. Voor de ouders is dit meestal een last van hun schouders.

4. GEEN HUISWERK?? CHECK HET LEERLINGVOLGSYSTEEM…

Standaard antwoord op de vraag naar het huiswerk levert vaak een geirriteerd: “ Jaha ik heb het al af” of “neeehee ik heb geen huiswerk”, op. Pubers zijn supercreatief met het omzeilen van huiswerk. Gelukkig werken de meeste middelbare scholen een goed leerlingvolgsysteem zoals bijvoorbeeld Magister of Somtoday. Hierin staat het huiswerk, de cijfers, de aanwezigheid en meestal ook ouderinformatie. Zorg dat je de inloggegevens op tijd krijgt van de school en laat je kind weten dat je meekijkt.

5. GEDULD GEDULD EN NOG EENS GEDULD

Wees voorbereid: het puberbrein gooit alles door de war. Ben je verbaasd dat je dochter of zoon alweer een boek kwijt is, weet dan dat dit normaal is. Het helpt als je niet al te veeleisend bent en voorbereid bent op wat er allemaal kan gebeuren. Als je al een puber in huis hebt, ken je het klappen van de zweep, maar bij de oudste kom je vaak voor verrassingen te staan. Dus: ze gaan zeker 5 x hun fietssleutel kwijtraken, boeken kwijtraken, brieven vergeten te geven, boterhammen weggooien en lekker snacken bij de Mac en nee meestal hebben ze geen intrinsieke motivatie om hun kamer op te ruimen, de vaat te doen of huiswerk te maken, maarrrr uiteindelijk komt het helemaal goed!

terug

Heeft u een vraag?