WAAROM JE HUISWERK SNELLER EN BETER GAAT ZONDER TELEFOON

Wiskundesommetjes maken, uitrekenen wat een x-waarde is en een grafiek tekenen. Je broekzak trilt en je bent even afgeleid, een appje van je zusje over wat de uitslag was van de hockeywedstrijd. Je kijkt er even naar, stuurt een appje terug en legt je telefoon omgekeerd naast je boek, 2 minuten. Terug naar de wiskundesom, wat moest je ook weer doen? Je bent alweer kwijt op welke plek in de berekening je bezig was en tegelijk wil je ook weten wat het antwoord van je zusje gaat zijn dus je ogen blijven naar je telefoon afglijden. Uiteindelijk ben je pas laat klaar met je huiswerk en in de klas kom je erachter dat je de stof niet meer echt snapt.

Smartphonegebruik is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Telefoons zijn tegenwoordig ontzettend functioneel op veel gebieden, contact met klasgenoten, snel een vraag kunnen stellen en antwoord krijgen en toegang tot je online agenda zijn allemaal voordelen aan smartphones. Maar er is een keerzijde. Door het multitasken en de constante aandacht die de smartphone van je vraagt daalt je vermogen om je te concentreren, heb je een grotere kans om fouten te maken en kost elke taak je uiteindelijk meer tijd. Na elke afleiding kost het gemiddeld 7 minuten tijd om weer terug in concentratie te komen.

Je telefoon is een kleine dwingeland
Een telefoon werkt als een dwingeland in je hoofd die constant je aandacht trekt door pushberichten, vibraties, knipperende lampjes en geluidjes. Je brein geeft er maar vrolijk aan toe. Elk berichtje, elk brokje informatie en afleiding zorgt voor vrijgeving van het stofje dopamine, een gelukshormoon in je hersenen dat een prettig gevoel geeft. Aan de andere kant … als je de telefoon weglegt, zorgt een continue concentratie op de lange termijn juist voor hogere productiviteit, voldoening, tevredenheid en gevoel van gelukszaligheid.

Sneller je huiswerk af en slimmer worden zonder telefoon
Onderzoeken wijzen uit dat mensen die afgeleid worden gemiddeld 15 IQ punten verloren op testen. Verder blijkt een smartphoneverbod op middelbare scholen een stijging in scores tot gevolg te hebben en blijken leerlingen sneller klaar te zijn met hun werk. Je huiswerk sneller af; hoe fijn is dat?!

Ook blijkt dat smartphonegebruik ook de denk- en leesvaardigheden van mensen vermindert. Je aandacht wordt de hele dag door versnipperd over allerlei kleine, losliggende taakjes waardoor je langere teksten en kritische vraagstukken minder goed kan behandelen.

Bewust telefoongedrag
Aan de andere kant zorgt bewust smartphone gebruik wel voor voordelen in het onderwijs. Ze kunnen de lesstof ondersteunen, leerlingen aan huiswerk herinneren en kunnen stimulerend werken doordat de leraar met de moderniserende leerling meegaat. Het is wel belangrijk om leerlingen dan ook bewust telefoongedrag aan te leren zodat we nog in staat zijn lange, diepe gesprekken te voeren en ons tegen andere afleidingen kunnen hoeden.

Al met al kunnen we tegenwoordig nauwelijks meer onder continue prikkels uit, maar we kunnen er ons wel bewust van zijn. Vooral tijdens het huiswerk maken is het belangrijk de telefoon weg te leggen. Daarom leert Instituut HIP haar leerlingen aan om de mobiel in te leveren; zo maken leerlingen op HIP sneller, effectiever en beter hun huiswerk!

Vera Janssen

bronnen:

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-wordt-tijd-voor-minder-prikkels~a4441790/

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/14/allemaal-adhd-door-de-smartphone-4854932-a1531805

http://nos.nl/artikel/2028797-scholen-omarmen-smartphone-tegen-wil-en-dank.html

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-worden-we-productiever-weg-met-de-smartphone~a4367255/

https://www.nationaleonderwijsgids.nl/voortgezet-onderwijs/nieuws/27741-smartphone-verbod-op-school-leidt-tot-betere-prestaties.html


terug